ПАМЕТНА ГУЈА

ЗАШТО "ПАМЕТНА ГУЈА"?

Доносим неколико цртица зашто смо апликацију назвали "Паметна гуја".

РАДНИ НАЗИВ ПРОЈЕКТА

Кад смо давно говорили о покретању система за учење основа математике, прво име које ми је пало на памет било је "Збрајалица".

Ништа посебно иновативно или забавно, али довољно добро за радни наслов пројекта.

Било је то прије неколико година, како је и описано у тексту О нама.

ДУГО ТОПЛО ЉЕТО

Тако је било и до прошлог љета, када смо по други пут покренули тему наставка рада.

Ни тада нисам започео с програмирањем, али размишљао сам о основама - дефинисао сам нови радни назив пројекта и грубо скицирао изглед корица и главне визуелне елементе - гују и квадрат за избор аритметичких операција.

ТОК МИСЛИ

Како сам дошао до имена Паметна гуја?

...

Вратимо се на "Збрајалицу" - пошто апликација поред других садржи и друге основне аритметичке операције, требало ми је опћенитије име.

Покушао сам и са страним ријечима. Једнa од њих, "add" (енглески, преведен као "додати"), има изведеницу "adder" (преведено као "гуја"). Родитељи се сигурно сећају популарне серије "Black adder" ("Црна гуја") и вјероватно ми је због те серије "гуја" пала на памет.

РЈЕШЕЊЕ НА ВИДИКУ

Сљедећи корак био је покушај проналаска неке риме с ријечју "adder", а да опет има смисла са темом пројекта. Најближе и мени најсмисленије до куда сам дошао, била је комбинација „Clever Adder“, или у пријеводу „Паметна гуја“.

Име је ту. Надам се да ће вам се свидјети и остати у уху.

За годину, двије или три, када ти резултати без размишљања буду излазили из малог прста, сврати понекад на Паметну гују.

Нећемо те тјерати да понављаш множење и дијељење, већ да те изненадимо неким новим стварима које ће се овдје појавити.

 

Прочитај више:

Изабери Рачунску Операцију

МОЛИМО САЧЕКАЈ МАЛО...